Osoby, które wykorzystują oferowane przez kasyno online blik, lubią ewentualne wygrane inwestować w alkohol. Sporym powodzeniem cieszą się wina. Wiele osób stawia na butelki z Hiszpanii, Włoch czy Francji. Tymczasem coraz większym powodzeniem cieszą się także gatunki sprowadzane z Gruzji. Niestety ostatnie zmiany klimatyczne sprawiły, że coraz więcej winnic jest w tym kraju zagrożonych.
Kolebka wina
Choć wiele osób może przypuszczać, że wino wynaleziono na terenach dzisiejszych Włoch czy Grecji, to jednak z zapisków historycznych oraz badań wiemy, że miało to miejsce w Gruzji. Już około 6 tysięcy lat temu w tym małym dziś kraju tworzono pierwsze gatunki wina. Do dziś przetrwało od tamtych czasów wiele endemicznych gatunków winorośli, co jeszcze bardziej wpływa na wyjątkowość nektaru bogów. Sporo rodzajów wina uprawianych jest według wielowiekowych procedur, z wykorzystaniem dawnych i ekologicznych upraw. W Gruzji można spotkać kilkanaście mikroregionów, w których uprawia się konkretne winogrona. Ma to oczywiście wpływ na walory smakowe czy kolor wina. Gruzini od wieków stosują także unikalną na skalę światową metodę fermentacji. Otóż sok z winogron nie wędruje do beczek, lecz do glinianych baniek, zwanych kwewri. Największe z nich mogą osiągać wraz z winem wagę ponad 2 ton. Umieszczane są one w ziemi, a następnie zakopywane na wybrany czas, nawet kilku lat. Ma to wpływ na charakterystykę gruzińskiego wina, jego naturalność. Po latach izolacji gruzińskie trunki wędrują na salony, zdobywając wiele prestiżowych, międzynarodowych nagród.
Najpopularniejszym gruzińskim winem jest saperavi, które odznacza się wyjątkowo intensywną czerwienią. Obok niego popularne jest także białe rkatsiteli. Nie można też zapominać o tym, że w Gruzji mnóstwo osób uprawia u siebie domowe wino, przez co w piwnicach przechowują ogromne ilości tego trunku. Takie domowe trunki w szczególności pite są na spotkaniach, gdzie w przeciwieństwie do innych krajów wino nalewa się do szklanki i najczęściej wypija jednym duszkiem.
Problemy z pogodą
Wino i winogrona stanowią prawie 9% corocznego eksportu Gruzji, więc dla tego bliskiego Polsce kraju przemysł ten ma bardzo istotne znaczenie. Z wina w szczególności żyje Kachetia, rejon położony w południowej części kraju, gdzie znajduje się aż 14 apelacji, czyli mikroregionów do uprawiania wina. Coraz częściej pogarszające się ekstremalne warunki pogodowe rujnują zbiory. Przez to w ostatnich latach niektórzy winiarze przestawili się na uprawę orzechów, gdyż są one bardziej dochodowe i mniej narażone na nieprzewidziane sytuacje. W niektórych miejscach rząd nawet zaczyna sterować pogodą, aby wywoływać deszcz lub też przeganiać chmury. W tym celu stosuje system zasiewania chmur z czasów sowieckich, gdzie korzysta się z rakiet do przenoszenia jodku srebra. System ten zdaniem rządzących jest skuteczny i w czasie 3 lat pomógł zaoszczędzić aż 90 milionów lari (1 lari = 1.3 złoty). Niestety nie wszędzie jest w stanie docierać z pomocą. Rząd dodatkowo stosuje dopłaty dla winiarzy, jak i również wypłaca odszkodowania.
Choć w związku ze zmianami klimatycznymi wielu rolników i winiarzy miało i będzie mieć problemy z pogodą, to jednak branża ta z roku na rok rośnie w siłę. Dzieje się tak głównie ze względu na eksport, dzięki czemu gruzińskie wina docierają do coraz większej liczby krajów. Wprowadza się także nowoczesne technologie, które zwiększają możliwości winiarni.
Źródło: www.manchestercity.pl